p

Over schrijfster sabrina derks

Sabrina Derks

Kinderboekenschrijver Sabrina Derks

Waarom ze kinderboeken schrijft voor speciale kinderen en de toekomst.

Ken jij een kinderboek dat ellendig afloopt? Zeker in kinderboeken komt gelukkig vrijwel altijd alles goed. Als kind vergelijk je jezelf vaak met een hoofdpersoon in het boek en kun je jouw fantasie delen, maar het kan ook andersom. Je leest een boek omdat het voor jou of voor je kind is geschreven en weet dat jij of jouw kind zich heel goed kan inbeelden in de hoofdpersoon.

Toch is er niet voor iedereen een boek waar iemand zich in kan inleven. Zo is er een schaarste in boeken voor kinderen die (langdurig) ziek zijn. Sabrina Derks weet dat als geen ander en daarom is zij zelf kinderboeken gaan schrijven (en uitgeven) voor zieke kinderen. Zij doet dit niet alleen, maar met hulp van zieke kinderen en daarom zijn de boeken nog waardevoller!

Op deze manier laat ze aan zieke kinderen dat ze niet alleen zijn. En om ze te leren praten over dat ze ziek zijn, wat het met ze doet en de beperkingen en uitdagingen die daarbij komen kijken.

p

Over bijzondere waarde

Waarom kinderboeken voor zieke kinderen van bijzondere waarde zijn.

Weet jij hoe het voelt om niet begrepen te worden? Dat je wordt beperkt door je lichaam en je niet alles kunt door een ziekte of handicap? Om dingen te missen waar je het liefst heel graag bij wilt zijn? En om constant uit te moeten leggen wat er aan de hand is?

Ben je heel verdrietig omdat je gepest wordt ? Durf je eigenlijk niet meer naar school, het plein of naar je sportclub?

Of weet je hoe het is om als gezin om te gaan met een ziek kind, broertje of zusje in het ziekenhuis? Een verdrietig kind dat gepest wordt?Hoe je moeilijke situaties en verlies bespreekbaar zou kunnen maken met elkaar?

Langdurig zieke kinderen, helaas komt het vaak voor. Een kind dat vaak in het ziekenhuis komt en de kinderarts bij de voornaam mag noemen. Als kind wil je het niet en als ouder ook niet, maar je hebt het niet in de hand. Als ouder probeer je allerlei dingen en doe je er alles aan om je kind te ondersteunen. Door dik en door dun, in moeilijke tijden, met een glimlach, een traan en met een goed gesprek. Maar bereik je het gewenste resultaat?

De kinderboeken van Sabrina Derks bieden hier een bijzondere meerwaarde. Ze vormen, met voor kinderen herkenbare verhalen, een handvat om dieper door te dringen in de leefwereld van uw kind. Door actief samen (voor) te lezen en daarbij uw kind goed te observeren wordt al snel veel duidelijk. U krijgt inzicht in de gevoelens en emoties die uw kind bezig houden.

Dit inzicht kunt u vervolgens gebruiken om op gerichte wijze het gesprek met uw kind aan te gaan. Samen deze gevoelens en emoties bespreken en beter te leren begrijpen.

p

Over Sabrina zelf

Schrijfster, moeder, mens.

“Waarom is hij zo vaak ziek?”
“Ben je alweer in het ziekenhuis geweest?”
De vele vragen, onbegrip en de – oneindig lang durende – bezoeken aan het ziekenhuis; als moeder van een chronisch zieke zoon weet ik er alles van. En dan heb ik het nog niet eens over het emotionele aspect. Want als ouder moet je niet alleen met je eigen emoties (leren) omgaan, je moet er ook nog eens zijn voor je kind(eren).
Dit is precies de reden waarom ik doe wat ik doe: namelijk kinderboeken schrijven voor alle kinderen, maar in het bijzonder voor zieke kinderen.

Het schrijven van deze kinderboeken ligt heel dicht bij mij. Met mijn boeken wil ik niet alleen een verhaal schrijven, ik wil vooral mensen aanzetten om het verhaal met elkaar aan te gaan. Ik hoop ouders te inspireren om met je kind te blijven praten, zodat je alle moeilijke momenten als gezin samen kan verwerken. Door middel van mijn kinderboeken hoop ik daar handvatten voor te bieden.

Maar ik hoop ook dat het herkenning creëert, dat je als gezin of als kind er écht iets aan hebt. Mijn verhalen zijn vanuit mijn eigen ervaringen geschreven en zijn ook nog eens leuk en luchtig om te lezen. Ik merkte dat veel boeken vooral vanuit het oogpunt voor volwassenen zijn geschreven, daar wilde ik verandering in brengen. Daardoor kun je de boeken gerust samen met je kind lezen, voorlezen of zelf laten lezen.

Het schrijven van de boeken helpt om mijn eigen ervaringen een plek te geven. Dat ik andere gezinnen hiermee mag helpen, geeft mij voldoening op zich. Daarom vind ik het ook heel fijn om iets te betekenen voor anderen. Zo vertel ik graag mijn verhaal in ziekenhuizen, maar ik kom net zo lief bij zieke kindjes thuis of in het ziekenhuis om één van mijn boeken voor te lezen.

Naast boekenschrijver ben ik bouwinspecteur én natuurlijk ben ik bovenal moeder. Ook ben ik vrijwilliger voor de Sportclub Only Friends, die zich richt op sport voor kinderen met een beperking of ziekte